Rondje moestuin (2)

Nog eens een rondje moestuin?
Deze periode van het jaar is het toch wel druk in de moestuin. Er is van alles te oogsten.
Plezant is dat!
Ook het verwerken van de oogst vind ik super leuk. Hier worden veel groenten ingevroren en gedroogd, maar vooral ook veel geweckt. Da’s heel handig, want op die manier tover je later heel rap eten op tafel.

Zullen we eens rond gaan?

De uien, rode uien en sjalotten zijn begin deze maand al geoogst.

Komen we aan bij de kolen. Van de bloemkool en de broccoli hebben we al flink gegeten. Ik oogst enkel de bloem van deze kolen. Als je de rest van de plant laat staan, maakt hij achteraf nog scheuten die je weer opnieuw kan oogsten. Lekker!
De rode kolen zitten nog volop in de groei.

 

Op naar de pompoenen en de courgettes. Die doen het geweldig dit jaar. Ik kan niet schatten hoeveel kilo courgette er hier deze zomer al gegeten is. Een flink deel van de courgette – oogst heb ik gedroogd om later dit jaar nog te verwerken tot soep. ‘Waarom drogen?’, zal je zeggen. Op die manier nemen ze maar heel weinig plaats in en bewaren ze super lang. De pompoenoogst moet nog starten, maar ik kan je nu al vertellen dat ik daar flink wat werk mee zal hebben.

 

Moeten er selder en knolselder zijn? Zeker weten! Lekker in de soep of in de puree.

 

Ook de prinsessenboontjes zijn weer van de partij dit jaar. Ik weckte al flink wat bokalen.

 

Komen we bij de knolletjes: raapjes, koolrabi en rode biet zijn hier ook zeer gegeerd en staan regelmatig op het menu.

 

Aangekomen bij de bladgroenten: sla, veldsla, spinazie,… Het gaat er allemaal in.

 

Kruiden staan er ook in de moestuin. De meeste staan in potten, vlak bij mijn keuken, zodat ik ze vers kan plukken als ik ze nodig heb. Maar een grote hoeveelheid peterselie staat gewoon in de moestuin. Die droog ik ook, zodat ik een voorraad voor een heel jaar heb.

 

En niet te vergeten de prei!

 

Nog snel passeren langs de serres. Jawel, het zijn er twee. We eten hier nogal graag tomaten, snap je? Maar er staan ook veel paprika’s, pepers en aubergines.

 

Hoog tijd ook om aan de aardappelen te beginnen. De vroege aardappelen zijn al geoogst. Maar de rest, de halflate en de late aardappelen moeten nog aan de beurt komen.

 

Intussen staan ook de aardbeien weer terug proper. Ze krijgen al veel uitlopers, die we weer kunnen uitplanten. Op die manier vervangen we de oudere planten door nieuwe.

 

En ook de vlier doet zijn best. Voorlopig hebben de vogels de besjes nog niet ontdekt. En ik hoop dat dat zo blijft. Als de besjes binnen enkele dagen rijp zijn, wil ik er siroop van maken.

Je ziet… ’t was een gevuld moestuinjaar. Eentje waarvan we met ons gezin een heel jaar kunnen eten.

Plaats een reactie