Een goeie tomatenoogst…daar moeten we wat mee.
In onze serre zet onze zoon Stijn heel veel tomatenplanten. Hij experimenteert daarbij nogal eens met verschillende soorten. En ieder jaar opnieuw heeft hij een grote oogst van de lekkerste tomaten. Die verwerk ik elk jaar tijdens de zomer in allerlei gerechtjes. Zo maak ik een flinke voorraad bolognaisesaus, tomatensoep, chutney, confituur, tomatenpassata,… en ook zongedroogde tomaten. ’t Is te zeggen. Die leg ik hier in ons klimaat natuurlijk niet in de zon te drogen. Ik droog die in de oven. Ja ja, dit kan in de gewone oven. Ik droog ieder jaar ook een flinke voorraad in mijn droogoven, zodat ik in de loop van het jaar telkens als dat nodig is de in olie opgelegde tomaten van het receptje hieronder kan maken. Da’s nodig, want je kan deze maar een korte periode bewaren in de koelkast. Dit receptje is voor één potje.
Aan de slag!
Wat heb je nodig?
– 8 grote tomaten
– 2 teentjes look
– gedroogde oregano
– een tak tijm
– een tak rozemarijn
– zout
– olijfolie
Hoe maak je het?
Tip: Ik leg de knoflook altijd vooraf gedurende een paar uren in azijn of citroensap. Dit heeft te maken met het feit dat knoflook bewaren in olie kan leiden tot botulisme. Het risico zou dan net iets minder zijn.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de tomaten en snijd ze in gelijk partjes. Leg de tomaten op de bakplaat en bestrooi ze met zout en gedroogde oregano. Zet de bakplaat gedurende ongeveer 8 à 10 uur in een oven van 50°C.
Als de tomaten genoeg gedroogd zijn, laat je ze eerst afkoelen.
Doe de tomaten in een steriele pot. Pel de knoflook en snijd deze in fijne schijfjes. Doe hem samen met een tak tijm en de blaadjes van een tak rozemarijn bij de tomaten. Overgiet de tomaten en de kruiden met olijfolie tot ze onder staan.
Bewaar de pot in de koelkast. Zo blijven de tomaten een aantal maanden goed.
Geniet ervan!
Ik heb er geen problemen mee dat mijn receptjes gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Als u er gebruik van wenst te maken voor commerciële doeleinden, kan u mij op voorhand contacteren om al dan niet mijn toestemming daarvoor te bekomen.