Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop…
Wat maakt ze nu weeral zal je zeggen!
Awel ja!
Zo’n vlierbessenstruik staat er gewoon in mijnen moestuin. En daar dan niks mee doen, dat zou wel heel grote zonde zijn. Er zitten namelijk heel wat vitaminen en mineralen in vlierbessen die wel heel goed zijn voor onze gezondheid. Pas op, hé! Ge kunt die bessen niet zomaar recht van de struik eten. Ik zou het in ieder geval niet proberen, want het zou je wel eens niet zo goed kunnen bekomen. Rauw zijn ze voor ons namelijk giftig. Vogels zijn er wel stapelzot van. Dus eens die bessen rijp zijn, kan je de vogels maar beter te vroeg af zijn. Er zou wel eens niks kunnen overschieten.

Wat heb je nodig?
– rijpe vlierbessen
– 500g suiker per liter sap

Hoe maak je het?

Was de bessen enkele keren grondig. Haal de groene bessen er tussenuit (hiervan krijg je buikpijn en dat willen we toch niet!?). Doe de bessen in een kookpot en breng aan de kook met een geut water. Laat gedurende een kwartiertje sudderen. Leg een zeefdoek over een andere kookpot en giet de bessen er in. Wring goed uit, zodat je zoveel mogelijk sap hebt. De pulp van de bessen mag weg (ideaal voor op de composthoop:-) ). Meet af hoeveel sap je hebt. Doe dit in een kookpot en zet terug op het vuur. Voeg er per liter sap een halve kg suiker bij (ik gebruik zelf altijd rietsuiker). Breng terug aan de kook, zodat de suiker smelt. Giet alles in steriele flessen en sluit onmiddellijk af.

Vlierbessensiroop heel lang bewaren? Dan weck ik de flessen gedurende 1 uur op 100°C.

Hoe gebruik je het?
Vanaf het najaar neem ik elke morgen een eetlepel vlierbessensiroop in. Bij verkoudheid en keelpijn doe ik dat 3 keer per dag. Dit verzacht de keelpijn of pijn van het hoesten.

 

Plaats een reactie